Tips hardloopkleding


Het kan als lastig ervaren worden om te beslissen welke kleding je het beste kan dragen tijdens het hardlopen in verschillende seizoenen. De ene dag is de andere niet en niets is zo veradelijk als het weer. Er bestaan verschillende soort hardloopkleding, zowel een korte als een lange hardloopbroek, een hardlooptop met lange, korte of geen mouwen en dit is dan weer verkrijgbaar in verschillende stoffen. Daarom wil ik jullie graag een handje helpen om de keuze iets makkelijkeer te maken. In deze blog kunnen jullie lezen welke hardloopkleding een voorkeur heeft bij verschillende weersomstandigheden.

Welk materiaal kun je het beste gebruiken? 
Allereest iets over de verschillende stoffen hardlooptops. Wanneer je een shirt draagt dat van katoen is, kun je het al snel koud krijgen. Dit komt doordat het shirt nat wordt door transpiratie, zodra het shirt nat is en er wind opstaat kunnen de spieren koud worden. Dit is niet bevoordelijk voor het hardlopen. Daarentegen is een shirt van polyester, ook wel een "zweet shirt" genoemd, een betere optie. Het enige nadeel is dat polyester vaak gaat stinken wanneer je zweet. Een goede vervanger daarvoor is een zweetshirt van Merinowol. Het is dun materiaal wat niet kriebelt en vocht goed opneemt.

Hardloopkleding in de winter
In de winter maakt men vaak gebruik van het drielagensysteem. Drie lagen houdt eigenlijk in de je een onderlaag, tussenlaag en een bovenlaag hebt. Deze drie lagen hebben dan ook allen een eigen functie. Bij de basislaag is het belangrijk dat de hardlooptop strak om het lichaam zit en van een perfect ademde stof gemaakt is. Bij de basislaag kun je denken aan thermokleding. De tussenlaag bestaat uit de "normale" hardloopshirts die iedereen in de kast heeft. De boven/buitenlaag is de laag die beschermt tegen het weer zoals regen, kou en wind. Zorg ervoor dat dit ook uit een dunne stof bestaat zodat, wanneer het niet nodig is om deze aan te hebben, je deze makkelijk om je middel kan wikkelen en dit verder niet tegen je hardloopprestatie in gaat. Mocht het echt koud zijn, dan kan een muts ook goed van pas komen.

Hardloopkleding in de zomer. 
In de zomer kun je makkelijk de deur uit in een hardlooptop met korte mouwen of voor de mensen die het prettig vinden een mouwloze hardlooptop. Daarmaast is een hardloopshort toepasselijk. Houdt er alleen wel rekening mee dat je knieën geen kou vatten. De knieën worden namelijk gebruikt om gewicht mee op te vanegn en zo kracht te geven. Koude knieën zijn gevoeliger voor blessures. Houdt hier vooral rekening mee op de wat sombere dagen gedurende de zomer periode. Mocht de zon nou erg vel schijnen dan kun je eventueel nog een petje opzetten tegen de zon.

Nog een aantal tips!
Zorg ervoor dat je hardloopkleding goed om je eigen lichaam past, dus niet te strak en niet te los. In beide gevallen zal dit het hardlopen niet bevorderen.
Zorg voor goede/passende sportschoenen. Mocht je hier meer tips over willen lezen, lees dan deze blog geschreven door hartloop: http://hartloop.nl/tips-voor-het-kiezen-van-hardloopschoenen/





Reacties

Populaire posts van deze blog

Leukste hardlooproutes